Transcriptie Tips – Interview voorbereiden

Tips interview voorbereiden
                                       Tips interview voorbereiden

Tips voor het voorbereiden van interviews afnemen

Dé TranscriptieSpecialist levert de hoogste kwaliteit transcriptie service van Nederland. Zodoende hebben we behoorlijk wat kennis opgebouwd aangaande het voorbereiden, afnemen en uitwerken van interviews. En… kennis is er om te delen vinden wij! Een interview voorbereiden komt vaak meer bij kijken dan men in eerste instantie denkt. Heeft u uw interviews nog niet opgenomen? Dan helpen we u hieronder graag eerst verder met tips over de voorbereiding in het afnemen van uw interviews. In de voorbereiding en in het daadwerkelijk afnemen van uw interviews kunt u namelijk al veel tijd besparen voor het transcriberen van uw audio.

Heeft u de interviews reeds afgenomen? Dan helpen wij u graag verder met tips voor het efficiënter uitwerken van uw opnamen!

Interview voorbereiden – Tip 1: Bedenk het soort interview dat u wilt hebben

De vragen in een interview kunnen op drie wijzen ingestoken worden: gestructureerd, semi-gestructureerd of open. Het hangt voornamelijk van uw onderwerp van uw onderzoek af wat de beste vorm van de structuur van uw vragen is. Gestructureerde interviews zijn typisch vragenlijsten (enquêtes) die u mondeling afneemt. Voor een semi-gestructureerd interview zijn bepaalde onderwerpen/thema’s die u wenst te bespreken. Er is bij een semi-gestructureerd interview echter geen vast antwoordenpatroon of richtlijn waar de respondent zich aan dient te houden. De respondent is vaak vrij om in zijn/haar antwoorden uit te weiden. Voor open interviews wordt vaak een breed thema aangesproken en wordt aan de respondent gevraagd zijn/haar verhaal te vertellen.

Indien u voor een open of semi-gestructureerde vorm kiest, bedenk dan wel dat u onze tips voor het afnemen van het interview volgt. Zeker de open-variant zorgt er namelijk voor veel onderzoekers voor dat de respondent zeer breed antwoord geeft en soms “van de hak op de tak springt.” Dit zorgt ervoor dat zowel het transcriberen als de latere analyse van de tekst meer tijd kan kosten. Onze tip is dat wat u kunt structureren aan thema’s binnen de onderwerpen van uw interview, dat u dit ook zoveel mogelijk probeert.

Interview voorbereiden – Tip 2: Bespreek uw vragenlijst met anderen

Een vragenlijst vormt de basis van uw interview. Om zeker te weten dat u niet na afloop van uw interviews van een collega of reviewers te horen krijgt “waarom heb je eigenlijk niet X of Y gevraagd?” is het goed de vragenlijst aan uw “peers” voor te leggen. Tijdens het sparren kunt u feedback krijgen op de specifieke vragen die u wilt stellen, de manier waarop deze vragen gesteld zijn en of u wellicht nog vragen mist. Daarnaast kan het zijn dat u bepaalde vragen na feedback zelfs kunt verwijderen, omdat deze niet bijdragen aan uw onderzoek.

Uiteindelijk levert feedback voorafgaand aan de interviews op dat uw interviews volledig zijn en de respondenten ervaren dat u goed voorbereid bent. Wellicht nog veel belangrijker: u kunt een effectievere analyse van uw teksten uitvoeren wanneer deze gereed zijn.

Interview voorbereiden – Tip 3: Weet wie de respondent is

Voor de meeste onderzoekers klinkt dit heel logisch: een goede voorbereiding op de respondent levert een beter interview op. Toch blijkt regelmatig in de interviews die wij transcriberen het tegenovergestelde. Onderzoekers besteden soms kostbare interview tijd aan vragen die ze in hun voorbereiding al hadden kunnen weten. Deze tijd levert geen informatie op die relevant is voor het onderzoek. Daarnaast kost het meer tijd tijdens het transcriberen. Bovenal, indien u het maken van het transcript wenst uit te besteden, kost het meer geld.

Een ander belangrijk nadeel van het vragen naar de bekende weg is dat het kan leiden tot irritatie bij de respondent. Ook dit zorgt voor minder kwalitatief goede antwoorden. Kortom, neem de moeite om de respondent en zijn/haar achtergrond even na te zoeken op bijvoorbeeld een bedrijfspagina, LinkedIN of zelfs Facebook.

Interview voorbereiden – Tip 4: Plan niet teveel interviews op één dag

Een groot probleem voor iedere onderzoeker is tijdgebrek. Tijd komen we altijd tekort. Het resultaat is dat we vaak efficiënt een specifieke taak wensen in te plannen. Het gebeurt niet vaak, maar het is meerdere malen voorgekomen in het bestaan van ons bedrijf dat een opdrachtgever aangeeft zes interviews te hebben afgenomen op één dag! Bij het uitschrijven van deze interviews merken onze transcribenten heel snel het verschil tussen het eerste en het laatste interview. De interviewer is vermoeider, minder scherp en vergeet soms zelfs vragen op heldere wijze te stellen, waardoor er tijd verloren gaat. Teveel interviews EN op uw qui vive blijven is een lastige taak. Een ideaal aantal is om twee, maximaal drie interviews op één dag af te nemen.

Interview voorbereiden – Tip 5: Kies de juiste voicerecorder

Het opnemen van een interview kan tegenwoordig heel makkelijk met uw telefoon, laptop of iPad. De kwaliteit van opnamen van een telefoon die niet ouder is dan drie jaar doet vaak niet af van een echte voicerecorder. Daarnaast heeft de telefoon het voordeel dat u direct uw opnamen kunt uploaden naar uw computer.

Het nadeel van een telefoon is dat mensen soms vergeten deze op vliegtuigmodus te zetten en de opname stop wanneer zij een telefoontje ontvangen. Daarnaast kan de batterij van een telefoon snel opraken wanneer u meerdere interviews op één dag heeft (maar niet meer dan drie; zie tip 4 hierboven!). Een voicerecorder heeft dat risico niet. Een voicerecorder levert over het algemeen ook een betrouwbare kwaliteit. Door de betere microfoon neemt deze meestal 360 graden om de recorder goed op.

Twijfelt u over de aanschaf van een voicerecorder? Over het algemeen raden wij twee merken aan die een goede prijs kwaliteit bieden: Olympus en Philips.

Overige transcriptie tips

Wij kunnen u uiteraard ook helpen in tips voor het daadwerkelijk afnemen van uw interviews en het uitwerken van uw interviews. Of u nu kiest voor het zelf uitwerken of het uitbesteden van uw transcriptie werkzaamheden, dé TranscriptieSpecialist van Nederland helpt u graag verder! Heeft u vragen? Ons team staat voor u klaar en neem contact op via ons contactformulier.


Wilt u een of meerdere geluidsfragmenten laten uittypen? Dan kunt u deze direct bestellen via onderstaande button.

Heeft u een offerte nodig of andere vragen? Vul ons contactformulier in via deze link en wij nemen z.s.m. contact met u op.

bestel direct

Wij transcriberen o.a. voor:

Transcriptie
uitwerken
afstudeeronderzoek

medische
transcriptie

transcriptie
video

transcriptie
interviews

medische
transcriptie

woordelijke
transcriptie